Felicia Gunnarsson Höglund och Anna Maria Lönning von Wolcker vill inte byta skola. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg.
Mariestad

Flyttkarusell drabbar skolelever

Nu har föräldrar och elever formellt informerats om vad som händer i Mariestads skolor, när Högelidskolan ska byggas ut, och Mariaskolan läggas ner.  Många elever får förbereda sig på nya lärare och splittrade klasser.

77 elever får byta lärare mitt under högstadiestudierna, och riskerar att få sina klasser splittrade.  Sammanlagt flyttas ett 300-tal elever till en annan skola under en tid, eller permanent.  Omläggningen görs för att elevantalet väntas minska och för att avyttra lokaler som då blir onödiga.

Ny klass och ny lärare i nian
Felicia Gunnarsson Höglund och Anna Maria Lönning von Wolcker är klasskamrater. De går i åttan på Mariaskolan i Mariestad. På omvägar har de fått veta att de ska flyttas till Tunaholmskolan, med nya lärare när de börjar nian, och att deras klass ska splittras.

– Det är tråkigt att byta skola och jag tycker det är onödigt att bygga en ny skola när det finns en som fungerar.

– De säger att vår klass ska splittras, men vi får inte veta så mycket.

Hundratals elever påverkas av de omflyttningar som måste göras, när Mariaskolan inte längre ska finnas. Eleverna ska istället koncentreras till den nya Högelidsskolan för att spara pengar - men först måste renoveringar och ombyggnader i hundramiljonersklassen göras.

Frustrerade lärare
Marie Moberg är ombud för lärarnas riksförbund på Mariaskolan, och hon menar att hon talar för de flesta lärare när hon sammanfattar känslan inför omflyttningarna så här.

– Vi känner frustration. De som tagit det här beslutet har nog inte gått i skolan på länge. De duktiga eleverna kommer klara det här, men  de som behöver extra stöd, kommer att komma i kläm.

Förändringarna startar på höstterminen 2010 och avslutas vårterminen 2011. Ombyggnaden av Högelidsskolan kostar nära 120 miljoner. För fem år sedan renoverades Mariaskolan för ett antal miljoner.

Sten Lillieström

sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista