Läkaren Anders Kallryd. Foto: Simon Lindmark/SR Skaraborg
Skaraborg

Utbyggd hjärtvård på KSS

Snart blir det möjligt att genomgå en så kallad akut ballongvidgning av kranskärl när som helst under dygnet på Kärnsjukhuset i Skövde.

Tidigare har man på Kärnsjukhuset bara haft möjlighet att göra ingreppen dagtid och annars gett en alternativ propplösande medicinering när patienter kommit nattetid.

– Det betyder att vi inte behöver skicka så många patienter till Göteborg dit vi tvingats vända oss när det inte fungerat med propplösande, säger Anders Kallryd, överläkare på kardiologen på KSS.

– Det blir mellan 50 och 100 sjuktransporter per år som kan ställas in.

De som berörs av förändringarna är i första hand personer som fått hjärtinfarkt. Att genomföra ballongvidgning av kranskärl på en patient, eller PCI som det också heter, kräver särskild utbildning.

Läkarna turas om
För tillfället finns det bara en annan läkare tillsammans med Anders Kallryd som kan genomföra ingreppet på KSS i Skövde. När verksamheten utökas i början av februari är de fyra som turas om att vara jour under kvällar och nätter.

– Vi har en femte person under upplärning och när den personen är klar kommer vi att ha en fullt utbyggd verksamhet, säger Anders Kallryd.

Fördelarna med flera läkare som kan utföra ingreppet är naturligtvis att patienter får snabbare hjälp. Det kan vara förödande om man inte söker hjälp tidigt, menar Anders Kallryd.

– Ju längre tid som går desto större skada blir det på hjärtat. Det betyder att man undviker följdsymptom som hjärtsvikt.

nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".