Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Mariestad

Bråda tider för sopåkarna

Det är en intensiv period för sophämtarna efter jul- och nyårshelgerna, som resulterat i mycket sopor efter julklappar och matavfall.

I Mariestads kommun har sopåkarna fullt upp i kylan.

– Sopor finns det gott om. Det är två veckor sen vi var här före julhelgen så det fyller bra i bilen, berättar sopåkaren Inge Gustafsson i Mariestad.

Han och hans kollegor ska inte bara kämpa mot sopberget. Det finns gott om snövallar som ska forceras.

– Vi tvingas stå mitt i vägen på gatorna för att inte behöva kliva alltför mycket i snön och det kan ju blockera trafiken.Men som tur är det ingen rush på bilar, säger Inge Gustafsson.

Är det många som är irriterade för att de inte kommer fram?
Nej, inte vad dom säger. Men vi måste ju ta oss fram på ett vettigt sätt. Vi kan ju inte köra i snödrivorna. De får snällt vänta. Blir soptunnorna inte tömda blir de arga för det. Det är bara att välja: antingen att ta en annan väg eller att tömma själv.

– Soplocken är överfulla och det är mycket blöta sopor. Men en del har också åka iväg själva till tippen med soporna, berättar Inge Gustafsson, som tror att han och kollegorna har tömt färdigt framåt ettiden på trettondagsafton.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista