Mannen omkom efter att hans kläder började brinna på serviceboendet i Axvall. Foto: Jakob Hanberger /SR Skaraborg
Skara

Äldre man omkom i brand

Uppdaterad 14:01
En man i 90-årsåldern omkom när hans kläder fattade eld på ett äldreboende i Axvall i går kväll.

Mannen, som var rullstolsburen, satt vid ett matbord och skulle äta.

– När vi kommer till platsen är patienten bortförd och vi börjar ventilera ut röken, säger Thomas Knapasjö som var insatsledare vid olyckan.

Branden startade i ett gemensamhetsutrymme på äldreboendet där det också finns en matsal. Troligen har mannen sträckt sig efter någonting och då fattat eld eftersom det fanns ljus på bordet, enligt Knapasjö.

Larmet startade inte
Just vid tillfället då mannen började brinna fanns ingen personal i rummet utan de kom strax efter och släckte lågorna, fortsätter Thomas Knapasjö.

– Just i det här rummet finns ingen detektor och larmet startade inte ute i korridoren där ett larm fanns. Varför vet jag inte. Vi testade den innan vi åkte och då funkade den.

Insatsledare Thomas Knapasjös teori är att det var för lite rök för att detektorn skulle sätta igång.

I nuläget finns det ingen misstanke om brott i samband med dödsfallet.

Antändes mycket fort
Lena Bjugård Bränfeldt, socialchef i Skara, har fått händelseförloppet beskrivit för sig idag på förmiddagen och säger att mannens kläder antändes mycket fort.

Det hela skedde under tiden som personalen hjälpte en medpatient till hennes rum.

– När personalen är på väg tillbaka känner de brandlukt. De springer mot allrummet och får se mannen vars kläder brinner för fullt.

Personalen försöker släcka branden med vatten och våta trasor och ber en kollega ringa SOS alarm.

En allvarlig olycka
Vid det här laget är mannen redan övertänd och SOS informerar om att personalen ska ta med mannen till närmsta dusch. När ambulansen kommer ser man att det redan är försent.

– Självklart kommer vi att följa upp och utreda frågan. Men jag ser det som en allvarlig olycka idag, säger Lena Bjugård Bränfeldt.

Pernilla Wadebäck
pernilla.wadebäck@sr.se
Torbjörn Borg
torbjorn.borg@sr.se
Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".