Ingi Johansson, vd för Asitis. Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg
SKARABORG

Ljus tid för IT-företagen

Tiderna har ljusnat för IT-företagen. Ett av dem är Asitis i Skövde, som dessutom har dragit fördelar av krisen inom dataspelsbranschen. När dataspelsföretaget Lockpick i Skövde gick i konkurs i fjol kunde Asitis hitta rätt personal.

Den enes död är den andres bröd, tycker Ingi Jonasson som är vd för Asitis.

– Det har definitivt gynnat oss, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

En av de sex anställda som drabbades när Lockpick gick i konkurs i somras var vd:n David Rosén. Han har nu fått jobb som utvecklingschef på Asitis, som jobbar med systemutveckling för bank- och finansföretag.

– Det här är som att gå tillbaka till rötterna. Jag har varit IT-kosnult tidigare innan jag började inomdataspelsbranschen.

IT-företaget Asitis ligger i företagetsparken intill Högskolan i Skövde. Det har funnits sedan 2002 och har 15 anställda, och har vuxit med 270 procent de senaste tre åren. Men något som kan hämma den framtida utvecklingen är bristen på högskoleutbildad datapersonal.

För efter IT-kraschen för tio år sedan har allt färre elever sökt sig till programmen i datavetenskap på Högskolan i Skövde.

– Det är klart, vi önskar fler datavetare på högskolan vilket är en viktig rekryteringskälla för oss.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".