Kylan gör att många höjer värmen på elementen. Foto: Jan M. Olsen/Scanpix.
Karlsborg

Kritik mot höjda elpriser

Elpriserna är fortsatt höga och igår var priset under några timmar uppe på mer än tio kronor per kilowatttimme vilket gör att många är kritiska.

Priset beror naturligtvis mycket beror på det kalla vädret den senaste tiden, men Staffan Rahm, VD på Karlsborgs Energi, tycker sig se en annan orsak till prisökningen.

– Tyvärr står ju ett par kärnkraftverk stilla och då måste man köra på reservkraft som är mycket dyrt och därför påverkar priset. Det är nästan en skandal att kärnkraftverket står stilla när vi behöver dem som bäst.

Varför står de stilla?
Jag vet inte men det handlar väl om en revision, men man tycker att de borde passa på att göra sådant vid betydligt mildare väder. Jag tycker det är dålig planering, menar Staffan Rahm.

När kylan fortsätter att ha grepp om Sverige använder vi mer och mer el vilket ge konsekvenser överallt. Men en rundringning till flera elbolag i Skaraborg visar att elnätet ska klara av kylan och det tror även Staffan Rahm.

– Det här är ju ingenting som påverkar elnätet. Det jag tycker är jobbigast är att konsumenterna får så höga elräkningar.

Olof Bohman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".