Fågelvärden Lars-Erik Thim tittar efter havsörnar. Reporter: Lisa Andersson/SR Skaraborg.
Hornborgasjön

Örnarna på väg tillbaka

Örnarna i Sverige har haft det svårt men de börjar komma tillbaka allt mer. Vill man se örnar på nära håll så ska man bege sig till Trandansen vid Hornborgasjön.

Vill man få chansen att se någon av de 27 havsörnarna som finns runt Hornborgar sjön så är chansen just nu rätt så stor.

Det beror på att man utfodrar örnarna med kontrollerat kött från närbelägna slakterier vilket passar havsörnen bra som till skillnad från kungsörnen är en ganska så dålig jägare.

– Den är lite klumpig och det kan man nästa se på den. Den ser lite tilltufsad ut, berättar Lars-Erik Thim

Giftfri mat
1972 började man utfodra bland annat örnar med giftfri mat eftersom de drabbats hårt av de utsläppen som då fanns i naturen. Situationen för rovfåglarna har de senaste åren förbättrats, dels genom utfodringen och dels för att gifterna från till exempel jordbruken har minskat.

 Lars-Erik Thim säger att Hornborgasjön med sina många fåglar är unikt i Europa och bör därför skyddas från till exempel fiske och jakt eftersom det enligt honom stör fåglarna som finns runt sjön.

– Vill man kalla Hornborgasjön för en av Europas finaste fågelsjöar så bör man vara försiktig. Jag missunnar ingen att åka skridskor på isen, men jag skulle önska att större delar av sjön var skyddade från människor.

Lisa Andersson

lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".