I Sverige talas mer än 150 språk. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Fortsatt brist på språklärare

Flera av Skaraborgs kommuner har fortsatt svårt att hitta lärare som kan undervisa i modersmål. Bland annat gäller det romani, trots att det språket har en särställning som nationellt minoritetsspråk i Sverige.

I Sverige talas idag mer än 150 olika språk. Enligt lag har elever rätt att få undervisning så att de kan utveckla sitt modersmål. Men under flera år har bristen på lärare varit stor. I Skaraborg har flera kommuner problem med att ordna undervisningen i romani, trots att språket har en särskild ställning som nationellt minoritetsspråk. 

Nermina Ali från Falköping är av romsk härkomst. Hon anser att kommunerna kunde göra mer: 

– Jag tycker inte det skötts så himla bra faktiskt. Det finns folk som skulle kunna ta jobb som lärare, jag tycker inte kommunerna gjort tillräckligt.

Kommunerna borde lägga större vikt vid personlig lämplighet och mindre på formella utbildningskrav, resonerar Nermina Ali.

Viktigt för betygen 
Skolverket har i tidigare mätningar sett ett samband mellan goda kunskaper i det egna modersmålet och medelbetyget. Ju bättre kunskaper i modersmål, desto bättre betyg.

Nermina Ali håller med om det sambandet:

– Får man undervisning i sitt eget språk så kan man fråga på det språket och få det översatt. Då är det lättare att förstå.  

Awaz Karim är rektor på mångfaldsenheten i Lidköpings kommun. Hon menar att kommunerna gör så gott man kan och att man idag samarbetar allt mer över kommungränserna för att pussla ihop lärartjänster i olika modersmål. 

– Vi har väldigt många olika språk som bara några få elever talar och då räcker inte antalet till för att erbjuda en heltidstjänst. När vi samarbetar så kan flera kommuner ha samma lärare. Det höjer också kvalitén på undervisningen. 

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista