Saab

Saab läggs ned meddelar GM

Uppdaterad 16:54
Saab kommer att läggas ned, det meddelade GM:s vd Edward Whitacre enligt Reuters på måndagseftermiddagen.

Enligt vice ordförande Bob Lutz har inga av buden som kommit varit "finansiellt bättre" än att lägga ned bolaget. Samtidigt öppnar Lutz för anbud under nedläggningsperioden.

Kent Johansson är regeringens varselsamordnare i Västsverige. Han är just nu på den internationella bilmässan i Detroit där han fick beskedet om Saab.

– Det går ju att tolka som att det är nya besked men samtidigt är det ju egentligen de tidigare beskeden att man diskuterat nedläggning men är öppen för nya bud.

Vad hoppas du att ni kan få med er hem från Detroit ?

– Vi förhåller oss till det besked som finns att man ska göra en kontrollerad avveckling men samtidigt lever ju hoppet kvar att bolaget kan leva kvar med en ny ägare.

Satsar på cabben
Samtidigt som amerikanska GM är på väg att lägga ner biltillverkaren Saab Automobile i Trollhättan skrevs företagshistoria på fabriken under måndagsmorgonen.

Då tillverkades nämligen den första 9-3 cabrioleten i Trollhättan. Tillverkningen har flyttats tillbaka till Sverige efter att bilen tidigare byggts i Österrike.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".