Förslag på förbättrad socialjour

Skaraborg är på väg att få en gemensam socialjour. Tidigare försök har spruckit av pengaskäl, men nu är tio kommuner beredda att satsa. Orsaken är att ärendena blivit alltför krävande.

Enligt förslaget ska fyra personer nyanställda sitta i polishuset i Skövde. De ska alltid vara på plats eller i beredskap, kvällar, nätter och helger, vid samtal från till exempel polis eller sjukhus. 

Erik Kvarndal, ordförande i socialnämnden i Skara, tror att akuta ärenden kommer att kunna skötas bättre: 

– Professionellt anställda människor som tar hand om de här frågorna direkt när det händer är naturligtvis en styrka, inte minst för de som berörs. Vi är lekmän, och ska så vara. 

Snabbare beslut
Jonas Alfh på socialförvaltningen i Skövde sitter med i arbetsgruppen för socialjouren. Han säger att andra socialjourer till hälften rör barn och ungdomar. Det handlar ofta om att någon avvikit från ett behandlingshem. 

– Vi tänker att socialjouren kan fatta beslut på stället i situationer där det krävs, så man inte behöver skjuta upp beslutet för barn, ungdomar eller för vuxna för den delen. Man får till stånd insatser i direkt anslutning till att de behövs. 

Krävande ärenden
Idag är det ofta socialnämndens ordförande i respektive kommun som får ta snabba beslut. I helgen fick till exempel ordföranden i Varas socialnämnd, Thore Svenson, ett samtal om en pojke som polisanmält att han misshandlats i hemmet. Svenson säger att ärendena idag blivit alltför krävande, och Vara har nu svängt och finns med i socialjouren, trots det ekonomiska åtagandet som krävs.

Skaraborgs socialjour beräknas kosta 2 464 000 kronor per år. Kostnaden fördelas efter kommunernas storlek. 

Erik Kvarndal, ordförande i socialnämnden i Skara är övertygad att det är väl investerade pengar: 

– Vi har diskuterat detta mycket, nu är vi beredda att ta beslut. 

Varför har det tagit så lång tid? 

– Pengarna finns inte. Det har varit det springande hos många kommuner. 

De kommuner som planerar att ingå i den gemensamma socialjouren i Skaraborg är Skövde, Falköping, Gullspång, Götene, Hjo, Lidköping, Skara, Mariestad, Tibro och Vara. 

Kommunerna har fram till den 31 januari på sig att fatta det formella beslutet. 

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".