Skara

Nytt liv när Scan slaktas

På Skara kommun vill man skapa nya jobb, genom att använda de lokaler Scan inte behöver i framtiden. Det finns planer på ett centrum för mindre slakterier och distribution av lokalproducerat kött.

Christer Johansson, näringslivschef i Skara berättar att arbetet började när varslen las i september.

– Vi starade omedelbart ett arbete för att se hur vi kunde hitta lösningar för den situation som uppstod.

Så ni kände er förberedda för uppsägningarna?

– Man kan aldrig vara förberedd nog, men visst hade vi en handlingsberedskap.

Tillsammans med Scan, Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen har kommunen träffat Scananställda för att se hur man kan jobba vidare med befintliga lokaler med till exempel egna slakterier.

Företaget Lokalproducerat Väst med lokala producenter som medlemmar, är intresserade av Scans lokaler i en - som kommunen kallar det - livsmedelsby.

– Det handlar om att så fort som möjligt ta vara på de resurser som finns tillgängliga, i den kompetens och de anläggningar som frigörs, för att starta ny verksamheter och hitta nya intressenter.

För de större lokalerna har även större företag hört av sig, säger Christer Johansson, utan att nämna några namn. Med bilindustrins kris har västra Skaraborg drabbats och hela regionen brottas med hela branschers nedgång.

– Det viktiga är att konstatera att både livsmedelssektorn

 och bilindustrin är oerhört viktiga branscher och att vi har ett gemensamt ansvar i regionen att värna om dessa och den framtida utvecklingen.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".