SKARABORG

Pendlare rasar över SJ:s sena tåg

Tågpendlarnas dom mot SJ är hård efter den senaste tidens förseningar. Under de kalla veckorna har till och med X 2000-tågen dragits med stora förseningar.

Irritationen märks tydligt bland resenärerna som står på perrongen i Resecentrum i Skövde.

– Det är under all kritik detta. Varje avgång den senaste veckan mellan Skövde och Stockholm har varit försenat mellan 20 minuter och en timma.

SJ hade planerat in fler avgångar mellan Göteborg och Stockholm men eftersom det råder fordonsbrist på grund av kylan så kommer inte denya turerna igång föränn i slutet av januari.

Tågen klarar helt enkelt inte av den stränga kylan utan de isas ner och det normala underhållet av vagnarna tar längre tid då de måste värmas upp igen för att fungera. Enligt SJ har beredskapen för det här kalla vädret brustit eftersom de senaste årens vintrar har varit mycket milda.

Anledningen till att X2000-tågen har haft fler förseningar än vanligt, är att det även i normala fall är trångt på järnvägen men att det kalla vädret medför köbildningar då det blir is på spåren.

– Jag har pendlat i sju år och X2000 funkar inte som system, säger en av pendlarna.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista