Tågförseningarna har irriterat resenärerna på västra stambanan mellan Göteborg och Skövde även under onsdagen. Foto: Kasper Dudzik/Scanpix.
VÄSTRA GÖTALAND

Stora förseningar i tågtrafiken

Tågförseningarna fortsätter på Västra stambanan.  Många resenärer kräver ersättning för förseningarna som drabbat tågen de senaste dagarna under kylan.

Både X2000 och Interrcity tågen har drabbats i dag. I Falköping och i Skövde var det på morgonen förseningar på upp mot 45 minuter. Det gällde både trafik mot Stockholm och mot Göteborg.

Många resenärer mellan Göteborg och Skövde har tidigare i dag varit flera timmar försenade sedan det blivit fel på deras tåg och ersättningståget.
Även under eftermiddagen fortsätter förseningarna på uppemot 45 minuter.

Mellan Herrljunga och Falköping arbetade Banverket på förmiddagen med en trasig kontaktledning.

På sträckan Falköping-Stenstorp stod ett X2000-tåg på spåret efter fel på en strömavtagare sedan en fågel krockat med ett tåg.

Nya EU-direktiv har ändrat ersättningssystemet. Nu kan man endast få 25 eller 50 procent av resans värde vid förseningar över en timme.

– Jag har råkat ut för det här många gånger förut men aldrig fått någon ersättning, säger en resenär vid träffat på stationen i Skövde.

Varför inte?
– Fråga SJ. Jag har skickat in papper men det har aldrig blivit några pengar.

En annan resenär var på väg från Skövde till Leksand i Dalarna för att hjälpa en familj att förbereda en begravning.

– Jag skulle åkt 7.19 och nu är klockan 9.17 och jag har inte kommit i väg. Jag borde få ersättning för det här. Men samtidigt är vi dåliga i Sverige att förbereda oss för det att nu är det vinter och kallt. Det kanske bli förseningar, säger den kvinnliga resenären.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Mer information: www.sj.se   www.banverket.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".