Skövdeläraren åtalad för våldtäkt

Idag åtalades den lärare på Helenaskolan i Skövde som misstänks för våldtäkt mot barn efter att ha haft sex med en elev. Redan i morgon börjar rättegången mot honom. Åklagaren kräver fängelsestraff på mellan tre och tre och ett halvt år.

 Läraren misstänks för att under årsskiftet 2008/2009 fram tills april 2009 ha haft upprepade sexuella kontakter med en av sina minderåriga elever. 

Eleven har stått i beroendeställning till läraren eftersom han både satte betyg på henne men också var hennes mentor. 

– Den åtalade har varit hennes lärare och har utnyttjat sin position till att komma flickan nära och inleda en sexuell relation som började redan innan flickan var 15 år och sen har den ju fortsatt tills han frihetsberövades, säger åklagaren Björn Danielsson.

Läraren har enligt åklagaren utnyttjat sin ställning gentemot eleven när han inledde en relation med henne under en skolresa. Han ska även ha hotat eleven med att ta sitt liv om hon skulle sluta att träffa honom. 

– Lägga det ansvaret på henne i sin beroendeställning att om det här komma fram så tar jag mitt liv. Det kallar jag ett hot, säger Björn Danielsson.

Imorgon kommer rättegången att sätta igång vid Skaraborgs tingsrätt.

Tre vittnen har kallats. Men största delen av åtalet baseras på de uppgifter som kommit fram under utredningen.

– Det har förekommit en väldigt intensiv sms-trafik som pågått i stort sett hela den vakna delen av dygnet, säger Björn Danielsson.

Läraren har suttit häktad sedan i november förra året.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".