Jordbävningen har drabbat det fattiga Haiti hårt. Foto: Scanpix.
Skövde

Hoppas att fadderbarnet lever

Tusentals människor befaras ha omkommit i nattens jordbävningskatastrof i Haiti, den värsta som hittills drabbat den karibiska övärlden. Christel Martinsson från Skövde har just kommit hem efter att ha besökt sitt fadderbarn Jesula där. Nu hoppas Christel att hon lever.

När hon besökte Haiti såg hon hur obefintliga kommunikationsnäten och eldistributionen är. Dessutom finns stora brister inom sjukvården.

– Man ser ju framför sig hur människor ligger och skriker och inte kan få nån hjälp, berättar Christel Martinsson.

Precis innan intervjun med Sveriges Radio Skaraborg har hon fått ett mail från Haiti.

Kontaktpersonerna är vid liv
– De kontaktpersoner och familjer som vi träffade är vid liv. Men vi vet inte hur det gått för Jesula och hennes hemby. Vi har inte fått nån kontakt med den byn.

I mailet står det att många är döda och att det är väldigt mörkt i området. Det finns ingen elektricitet. Det är blockerat och människorna befinner sig ute på gatorna. De gråter och frågar om deras anhöriga lever.

Bor inte i jordbävningens centrum
– Det värsta har ju varit i Port-au-Prince och hon bor en bit därifrån. Jag får ju bara hoppas att ingenting hänt med henne. I bästa fall har ju jordbävningen inte varit så stark i hennes område. Vi hoppas naturligtvis att hon finns vid liv, säger Christel Martinsson.

Hur känns det att inte veta vad som hänt?

– Det är en stark upplevelse. För trots den korta tiden där fick vi en bra kontakt med familjen, skolan och henne, säger hon.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".