Det blir längre till slakteriet framöver. Foto: Alastair Grant/Scanpix.

Scanflytt gynnar bönder

 Att Scan flyttar sin nötslakt till Linköping kommer på sikt att gynna både bönder och konsumenter. Det tror Anders Wallin, nötbonde i Karleby utanför Falköping och ordförande i Skaraborgs köttklubb.
– Först blev också jag lite chockad av beskedet, men nu när jag tänkt till lite mer så tycker jag att det är helt rätt.   

 Cirka 50 procent av Skaraborgs drygt 100 nötproducenter levererar till Scan i Skara. Anders Wallin tror att de flesta kommer att fortsätta att leverera till Scan även efter flytten till Linköping, trots de längre resvägarna: 

– För djuren handlar det om en resväg som är en till två timmar längre. Det har nog inte så stor betydelse för dem. Har man jobbat upp ett samarbete och förtroende med ett slakteri så bryter man inte det i första taget, det tror jag inte. 

Men mindre slakterier som ligger närmare kan ändå kommer att gynnas av Scans flytt från Skara, tror han: 

– Besättningar med ett mindre antal djur, exempelvis mjölkbönder som har 20 slaktdjur per år, kanske byter så att djuren slipper stå så länge.  

Gynnar alla
Och en av konkurrenterna till Scan, Skövde slakteri, har märkt av en ökning av både nöt- och grisleverantörer till företaget. 

Rent ekonomiskt skiljer det väldigt lite mellan olika slakterier. Däremot tror Anders Wallin att Scans beslut kan komma att påverka ekonomin, inte bara för bönder utan för alla: 

– Hela branschen blir mer effektiv och det gynnar nog alla köttproducenter. I det långa loppet gynnar det alla, även konsumenter, att alla slakterier går för fullt. 

Sylvia Dahlén
Sylvia.dahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".