1 av 2
Idag startade rättegången mot läraren. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg.
2 av 2
"Det har varit en turbulent tid," säger rektor Bertil Lönn. Foto: Jens Prytz/SR Skaraborg.
Skövde

Sexmisstänkt lärare inför rätta

I förmiddags inleddes rättegången mot läraren från en skola i Skövde. Läraren står åtalad för bland annat våldtäkt på en elev.

Klockan nio i morse kom den misstänkte läraren till rätten efter att ha suttit häktad sen i november förra året då han greps på sin arbetsplats i Skövde.

Ordentligt täckt av en gul filt satte sig läraren i rättsalen tillsammans med sin advokat.

Åklagaren i fallet läste upp åtalspunkterna som är våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Inledde relation på skolresa
Det var under årsskiftet 2008/2009 som läraren inledde en sexuell relation under en skolresa med sin elev som då inte hade fyllt 15 år.

Läraren erkänner sexuellt utnyttjande av barn men nekar till att ha våldtagit flickan.
Han tycker inte heller att han har utnyttjat sin ställning som betygsättande lärare och mentor till henne.

Seriös relation
Läraren menar att från hans sida så var det en seriös kärleksrelation.
Han medger att han ska nämt för flickan att han skulle förlora jobbet om hon berättade för någon han medger också att han ska ha sagt att han ville ta sitt egna liv.
Men han nekar till att det skullle vara menat som hot mot sin elev.

På åklagaren och flickans advokats begäran så bestämde rätten att de fortsatta förhandlingarna kommer att ske inom stängda dörrar.

Skolan omskadad
På Helenaskolan har nu vardagen börjat återgå till det normala efter dom omskakande månader som gått sen läraren greps.

Men trots att det gått en tid så tycker rektorn Bertil Lönn fortfarande att det är svårt att förstå hur det kunde hända.

– Det känns overkligt, men det har ju hänt. Rättegången väcker en del tankar som kommer tillbaka. Men det känns bra att det rättsliga nu är igång.

Hur ser flickans situation ut idag ?

– Hon har en anpassad skolgång utifrån hur hon känner sig och mår. Vi kontakt med henne och hennes familj och hon har haft det väldigt jobbigt.

Återgår till det normala
Helenaskolan ska nu efter det som har hänt arbeta mer med hur relationerna mellan lärare och elev ska vara och även hur man behandlar varandra i olika roller på skolan.

I det här arbetet ska bland annat personer utifrån komma på besök för att prata mer om de här frågorna.

Bertil Lönn menar att samtidigt som skolan alltid kommer att minnas den här händelsen, så börjar nu skolan återgå till det normala.

– Vardagen och det som står framför oss i det vanliga skolarbetet ligger närmat både personal och elever, men en sådan här händelse kommer vi inte att glömma.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".