Förra året eldades 1161 kubikmeter olja på Lidköpings värmeverk. 2010 har redan 600 kubikmeter använts. Foto: Jakob Hanberger/SR Skaraborg.

Kylan ger värmeverken miljonförluster

Skaraborgs värmeverk i Skövde och i Lidköping har gjort stora förluster i kylan. Värmeverken har eldats med stora mängder olja för att hålla bostäder varma, vilket lett till att båda värmeverken redan dragit över budget med miljontals kronor i januari.

De fulla sopbilarna avlöser varandra på Lidköpings värmeverk. Avfallet töms för att sedan förbrännas, precis som vanligt. Mer ovanligt är att Lidköpingsbornas skräp inte har räckt till för att värma husen i januari. Därför har värmeverket tagit till flis, fett, och till sist dyr olja: 

– Ja, alldeles för mycket. För värmeverket är det inte helt positivt att det blir kallare än normalt, för det betyder det att vår bränslekostnad blir högre än budgeterat, säger Jan-Eric Isaksson, vd på Lidköpings värmeverk. 

Värmeverket hade budgeterat för ungefär 130 kubikmeter olja för januari men har redan eldat upp mångdubbelt mer: 600 kubikmeter. 

- Det har gått åt skogen redan, skrattar Jan-Eric Isaksson. 

Samma pris
Ännu värre är det för det kommunala värmeverket i Skövde. Där har de senaste fyra veckorna kostat sju miljoner kronor mer än budgeterat.  

I vanliga fall utgör olja två procent av den totala energiproduktionen under ett år på Skövdes värmeverk. I Lidköping är motsvarande siffra tre procent. Hur det ser ut när 2010 summeras vet inte Jan-Eric Isaksson. Men sparade pengar kommer att behöva användas, och än så länge är ekonomin under kontroll.

 – En kall månad har ingen betydelse. Det ingår i det totala spelet. Och det påverkar inte kunden, för taxorna är redan satta på en medelkostnad som vi har budgeterat. 

Trots kylan har det aldrig varit någon fara att värmen ute i husen skulle sjunka. 

– När det blir kallare än 20 minusgrader ute så ska vi ändå ha reservpannor kvar. Och det har aldrig varit kallare än 20 grader, så någon dramatik har det aldrig varit, säger Jan-Eric Isaksson.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista