Växthuset kollapsade under snömassorna Foto: Privat

Växthus kollapsade

När väderleken slår om och snön blir tyngre, riskerar tak att rasa in under tyngden. För Anders Lidén som har blomsterhandel i Tidaholm har det redan hänt. Igår rasade hans växthus samman.

 Det bågformade växthuset har 19 år på nacken men har förstärkts genom åren för att klara till exempel hård blåst. Men eftersom snön aldrig brukar lägga sig på växthusets tak så är det inget som det skyddats emot. Igår han har skyddat sig emot. 

– Det hela kollapsade totalt, säger Anders Lidén. 

I nuläget vet inte Anders Lidén hur stor den ekonomiska förlusten kommer att bli men i det nu totalförstörda växthuset fanns 18 000 penséer som var på väg att drivas upp till vårsäsongen. Tillsammans var de värda ungefär 90 000 kronor. 

- De är förstörda. Hela växthuset plus snön ligger ovanpå dem så de är ingenting att göra något åt. 

Nu måste Anders Lidén invänta mildväder för att bygga upp växthuset igen, och därmed påverkas även den produktion som han skulle ha haft inför sommarsäsongen: 

- När penséerna skulle ut så skulle sommarplantorna ha ställts in där, och det går ju inte nu, så det kommer att bli ett ganska stort avbräck det här. 

Torbjörn Borg
torbjorn.borg@sr.se

 Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista