Ronny Hjelm och Kent Fransson söker jobb i Lidköping. Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg.
Lidköping

Fler Lidköpingsbor utan jobb

Lidköpings kommun var länge förskonad från stora varsel under krisen, tack vare en varierad arbetsmarknad. Nu är över 1 000 personer helt utan arbete.

Arbetslöshetssiffrorna har gjort ett kraftigt skutt mot det sämre sedan hösten 2008.

Kent Fransson blev av med jobbet när verkstadsföretaget Mastec LPI gick i konkurs.

– Det är tragiskt för vi vet ju inte vart framtiden leder. Finns det någon industri framöver, undrar  Kent Fransson som började på Mastec LPI som 15-åring för 41 år sedan.

Företaget har haft över 200 anställda, men gick i konkurs 17 augusti i fjol, tre dagar efter att Kents industrisemester tagit slut.

Nu är Kent Fransson en av de många som söker arbete i Lidköping.

Lång kö till jobben
– Kön är lång och jag inser ju att det finns många yngre som man söker framför mig. Det ser ju inte så väldigt ljust ut på arbetsmarknaden, men jag kommer söka det som finns, småskrattar Kent Fransson.

Ronny Hjelm förlorade också sitt arbete på Mastec LPI efter 40 år på företaget.

Sedan hösten 2008 har han sett den öppna arbetslösheten i Lidköping öka från under 300 personer till över 1 000 personer:

Fördröjd effekt
– Det är ju en fördröjd effekt av krisen som tidigare drabbat andra kommuner. Det pågår en omdaning i samhället och vi vet inte var det slutar. Det går nedför för Verkstadsindustrin i alla fall, konstaterar Ronny Hjälm.

– Jag tror ändå att Lidköping som industristad kommer tillbaka, även kanske inte inom verkstadsindustrin som tidigare var dominerande, avslutar Ronny Hjälm.

 Vid årsskiftet var 1 038 helt arbetslösa i Lidköpings kommun, en ökning med 391 sedan dec 2008, Arbetslösheten uppgår till 4,4 procent av arbetskraften, hösten 2008 innan krisen var arbetslösheten nere i 284 öppet arbetslösa.

Kjell Claeson

kjel.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".