Cancerrisk får Skaraborgs kommuner att fundera på att stänga solarier. Foto: Sebastian Hansson/Scanpix.
Skaraborg

Kommuner stänger solarium

Det kan snart vara slut med att kunna sola på kommunala badhus. Strålsäkerhetsmyndigheten har gått ut med en rekommendation till kommunerna att sluta med solarieverksamheten.

– Nämnden kommer att fatta beslut, men det kommer sannolikt bli så att solarierna tas bort, säger Thomas Hjert, kultur- och fritidschef i Falköping, som vill poängtera att det är politikerna som bestämmer.

Ungefär samma resonemang kring solarier förs även i de andra kommunerna som Sveriges Radio Skaraborg pratat med.

Vilanbadet
I Lidköping kommer kommunledningen ta ett helhetsgrepp för hela kommunen i frågan om solarier och i Skara kommer man ta upp frågan om de två solarierna på Vilanbadet på nästa möte.

Arena Skövde har inga solarier i kommunal regi i huset. När badhuset i Mariestad öppnade på nytt efter en renovering har beslut tagits att inte ha några solarier.

När det kommer till intäkter för solandet konstaterar Vilanbadet i Skaras ansvariga, Camilla Andersson att vinsten för de två solarier man har på badhuset inte är särskilt stor.

Vinstpengar
Byte av rör i solariet och städning äter upp en del av vinsten som förra året var på cirka 50 000 kronor.

Thomas Hjert menar att intresset för solande på Odenbadet har minskat de senaste åren.

– Vi får väl in mellan 100-150 00 i intäkter för solandet, men det har minskat de senaste åren. Om solande ökar risken för cancer tycker jag att man ska göra vad man kan för att undvika det.

Sylvia Dahlén
sylvia.dahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".