Gun-Britt Lake från Falköping tränar på sin motionscykel för att hålla sin diabetes under kontroll. Foto: Linnéa Frimodig/SR Skaraborg

Träning på recept ger resultat

Västra Götalandsregionen är bäst i landet på att skriva ut recept på motion. Men utvecklingen går trögt, menar en läkare i Falköping. SR Skaraborg har träffat Gun-Britt Lake från Falköping som sköter sin diabetes med bland annat cykling.

I höstas fick Gun-Britt Lake fysisk aktivitet utskrivet på recept, och numera använder hon motionscykeln 15-20 minuter varje dag.

– Jag brukar sätta på en skiva, det blir lite långtråkigt annars! Nu har mitt socker gått ner lite och vi får se om det bror på detta eller på någonting annat, säger hon.

Regionen bäst i landet
De senaste fem åren har det skrivits ut runt 11 000 recept på fysisk aktivitet i Västra Götalandsregionen. Det är fler än i landets övriga landsting.

Men Per Olof Ljungdahl, som är läkare på vårdcentralen Oden i Falköping, tycker att skrivs ut alldeles för få recept på motion.

– Det är bättre än ingenting, men det är på tok för lite om man jämför med hur många läkemedelsrecept som skrivs ut!

Lika bra som medicin
På vårdcentralen Oden började man för tio år sedan att skriva ut motion på recept till patienter med högt blodtryck, diabetes och övervikt. Men utvecklingen av metoden har gått för trögt menar Per Olof Ljungdahl, vilket i sin tur innebär att människor äter mediciner i onödan.

– När det gäller blodtryck så vet man att fysisk aktivitet har lika god effekt som de bästa blodtryckssänkande medicinerna - och i princip utan biverkningar.

Gun-Britt Lake som medicinerar för sin diabetes tre gånger varje dag hoppas att motionen kommer göra henne gott.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".