Under 1900-talet vanvårdades tusentals barn på barnhem i Sverige. Foto Cleis Nordfjell/Scanpix.
SKÖVDE

Skövdebo berättar om övergrepp

Uppdaterad 17:03
Under 1900-talet vanvårdades tusentals barn på barnhem i Sverige. Nu träder Skövdebon Staffan fram och berättar sin historia.

När Staffan, som egentligen heter något annat, var nio år skickade kommunen i väg honom till ett pojkhem. Det visade sig bli år där våld och sexuellt utnyttjande var vardag.

– De grävde ner mig i en grop och urinerade på mig, säger Staffan.

Staffan var livlig i skolan och han flyttades av kommunen till ett barnhem i Skåne 1956. Föräldrarna levde i tron att han hade flyttats till en privatskola men istället blev det en tid fylld av våld och sexuella övergrepp.

– Ju mer man teg och inte hördes, ju större chans var det att klara sig från bestraffning.

Utnyttjades sexuellt
Efter nästan två år flyttades han till ett familjehem i Dalarna där han istället för att gå i skolan fick arbeta hos en man som utnyttjade honom sexuellt.

Regeringen bör be tusentals barn om ursäkt som råkat illa ut, så lät det i förra veckan när det presenterades en delrapport i den vanvårdsutredningen som regeringen tillsatte 2006 för att granska allvarliga övergrepp på barnhem under 1900-talet.

– Är det någon som kan ursäkta något sånt här så enkelt så är det inte mycket värt, säger Staffan.

Staffan har nu planer på att kontakta en advokat och står i kö för att berätta om det han varit med om för vanvårdsutredningen.

– Så här får det inte gå till. Jag mår illa rent ut sagt.

Många liknande berättelser
Staffans historia är inte ovanlig, konstaterar regeringens vanvårdutredare Göran Johansson.

– Att vara utsatt för sexuella övergrepp, utnyttjad i arbete, slagen och mobbad och dålig tillsyn av personal, det är ganska vanliga inslag i våra intervjuer.

Bortåt 500 personer har hört av sig till utredningen, 65-70 personer bara den senaste veckan. Göran Johansson tror att mörkertalet är stort.

– Vi har talat med många som inte har låtit sig intervjuas.

 Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".