SKARA

Rån mot guldsmedsbutik

Uppdaterad 12:34
Tre maskerade gärningsmän rånade på lördagseftermiddagen en guldsmedsbutik på Marumsgatan i Skara. Två personer har gripits misstänka för rånet och två personer är fortfarande på fri fot.

Rånarna slog till mot butiken vid 14-tiden. Tre maskerade män kom in i butiken, berättar butiksägaren Anders Jonsson.

– Personalen uppfattade det hela som oerhört hotfullt, fruktansvärt hotfullt! De var mycket bryska och hårdföra, främst i rösterna men också i beteende.

Livet värt mer än smycken
Butiken på Marumsgatan har tidigare utsatts för rån. Personalen i butiken har fått lära sig att hålla sig lugn i pressade situationer och göra vad hotfulla rånare kräver, till exempel att lämna i från sig värdesaker och smycken.

– Det finns ingenting som är värt livet, säger Anders Jonsson.

Rånarna tvingade till sig en okänd mängd smycken och flydde från platsen i en väntande flyktbil. Flera vittnen såg rånarna fly och kunde lämna uppgifter till polisen om fordonet.

Rånarna flydde till skogs
Polisen tog upp jakten på rånarkvartetten och kunde stoppa bilen på vägen mellan Skara och Lidköping. Polisen grep en av rånarna direkt på platsen, övriga män flydde ut i skogen.

Sökarbetet med helikopter och hundpatrull gav resultat och vid 15.30-tiden greps ytterligare en person.

I flyktbilen hittade polisen ett vapen och smycken.

Har fått nog av våldet
Ingen av butikspersonalen kom till allvarlig fysisk skada i samband med rånet. Men Anders Jonsson är upprörd över rånarnas tillvägagångssätt.

– Det är det värsta du kan göra som tjuv, att utsätta en person för livsfara. Det är ett enormt brott! Vi måste få bukt med den typen av människor som är redo att sticka ett vapen i ansiktet på en annan människa. Dem vill jag inte ha ute. Punkt.

Två rånare var på söndagseftermiddagen fortfarande på fri fot, en av dem har anhållits i sin utevaro.

Simon Lindmark
simon.lindmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".