Klimatsmart energi står i vägen. Foto: SR Skaraborg.

Kluvna känslor om vindkraftverk

Miljövänligt, men samtidigt ovänligt för grannarnas landskapsbild. LRF ordnade i helgen ett möte om vindkraftens framtid i Skaraborg.

 – Vi ser enorma möjligheter. Om vi pratar Falköping så är vi regionens största kommun till yta. Det finns en god potential vad gäller ekonomin, det gynnar miljön och vi får ett engagemang bland medborgarna i en gemensam fråga, förklarar Leif Bigsten, utvecklingschef på Falköpings kommun.

– Det är klart som tusan att detta stärker kraften i bygden.

Redan efter några månader har ett vindkraftverk producerat all den energi som gått åt vid tillverkningen av verket. Därefter produceras ren energi under 20-25 år, beroende på kraftverkets livslängd.

Klimatsmart energiutvinning som stärker kommuner och dessutom gynnar markägare ekonomiskt borde betyda glädje för alla. Men ämnet har skapat debatt och kritiker menar att vindkraften både stör landskapsbilden och påverkar djurlivet.

Mikael Olofsson bor i Öttum utanför Vara och är medlem i Svenskt landskapsskydd. Runt hans hus står redan fem vindkraftverk och det finns enligt Mikael planer på att bygga uppemot 15 till. Han har inget emot vindkraft, men det skulle bli för mycket menar han.

Mikael förklarar med klockans hjälp hur vindkraftverk kommer finnas i nästan 360 grader runt honom.

– Om jag står på öppna gårdsplanen, så kommer det från klockan 13 till klockan 23 vara fullt av vindkraft omkring mig, säger Mikael.

– Jag tycker vindkraft är jättebra, det är en ren energikälla. Men jag vill ju inte bli utnyttjad.

För att motverka att någon känner sig utnyttjad menar Leif Bigsten att det är viktigt att större aktörer spelar med öppna kort och bjuder in till samarbete.

– Det är ju subjektivt, väldigt mycket av detta. Det gäller att hantera kritiken på rätt sätt, säger Leif Bigsten.

Simon Lindmark
simon.lindmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".