Vanvårdsutredningen

Misshandlade Eva stämmer staten

Samhället måste ta ansvar för barnhemsbarnen som for illa under 1900-talet. Det säger Eva, som nu träder fram och berättar sin historia. Hon tänker nu stämma staten.

I förra veckan berättade Staffan om hur han plågades på en uppfostringsanstalt och i fosterhem.

Evas berättelse har likheter med den. När Eva var liten utnyttjades hon av sina fosterföräldrar. Hon har nu beslutat sig för att stämma staten.

– De (staten) har misskött sig helt och hållet, alla myndigheter. Jag känner det som ett stort svek mot alla oss som blivit drabbade. Och vi är många.

Slav på jordbruket
Eva var bara tre år när hon i början av 1950-talet hamnade hos fosterföräldrar i Skåne där hon fick arbeta hårt i lantbruket.

– Jag var en slav, total slav. Jag fick jobba och slita ute på åkrarna, i stallet, överallt. När jag började skolan blev jag fruktansvärt mobbad för att jag inte var klädd som andra och luktade illa.

– Sedan fick stryk varenda dag av min fostermor.

Händelserna har påverkat hela hennes liv

– Jag hade inte självförtroende, inga betyg. Skilsmässor senare i livet kan jag härröra delvis till detta.

Vill ha upprättelse
Eva är en av de drygt 400 svenska barnhemsbarn som varit i Stockholm och berättat sin historia för vanvårdsutredningen som regeringen tillsatte 2006, och som ska granska allvarliga övergrepp på barn- och fosterhem under 1900-talet.

– Det måste komma fram hur det var, och tyvärr är ännu idag. Kan det rädda några så är det bra. Myndigheterna ska få ögonen på sig.

Eva tänker gå så långt hon kan för att få upprättelse, hon har anlitat advokat, hon vill att någon bär ansvar för det hon varit med om.

– Om inte det funkar ska vi gå vidare till Strasbourg, så vi i alla fall kan få någon upprättelse.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".