Återbesök kan dröja ett halvår

Den som ska på återbesök vid Skaraborgs sjukhus får vänta länge just nu. Verksamheterna fokuserar på att hinna med vårdgarantin, och ett återbesök kan dröja 4 - 6 månader.

Håkan Lundberg, är utredare vid patientnämnden i Mariestad:

– Enheterna försöker så gott de kan att uppfylla vårdgarantin. Då drabbas patienter med återbesök. Återbesökstiderna blir färre och det går längre tid mellan.

Hur länge kan man få vänta?

– 4 - 6 månader inom vissa specialiteter, det förekommer faktiskt.

Vad tycker ni om det?

– Vi tycker det är ett stort bekymmer, och vi har varit i kontakt med verksamheterna. De upplever samma sak själva.

Mellan 400 och 600 patienter väntar på att få ett återbesök till Skaraborgs sjukhus, och de kan få vänta upp till ett halvår, säger Håkan Lundberg. En orsak till köerna till återbesök växer är att sjukhusen har fullt upp med att uppfylla vårgaranting.

Men allt fler patienter är missnöjda även med vårdgarantin. Det märker patientnämnden, som tar emot patienters åsikter om sjukvården. Klagomålen på vårdgarantin och valfrihet inom vården har ökat med 6 % i Skaraborg det senaste året. Margareta Lönn är utredare på patientnämnden i Mariestad.

– Det har varit brist på flera olika specialister. Det är en del patienter som har fått vänta längre än vad garantin utlovat, säger Margareta Lönn.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".