Mycket arbete väntar snöröjare

Snöovädret som dragit in över landet på onsdagen skapar ytterligare arbete för alla företagare som jobbar extra med att ploga på vägar och i samhällen. Grävfirman Apelgren i Tibro har haft en hektisk vinter, berättar personalen.

Företaget Apelgrens har elva personer anställda för att ploga snö åt kommunen, Vägverket, företag och vägsamfälligheter.

– Januari, februari och mars har varit jättebra. De månaderna kan vara lite dåliga annars. Vi märker stor skillnad och det gäller inte bara själva snön. Det genererar jobb i saltning och sandning. Sedan ska vi köra bort snön, säger Marie Apelgren.

Redo vid första snöflingan
I lite mindre skala arbetar bröderna Lennart och Bengt Johansson på Habele lantbruk. När de första snöflingrona föll på onsdagsförmiddagen stod de redo, berättar de.

– Jadå, vi står beredda. Maskinerna är färdiga, så det är bara att åka ut, säger Lennart Johansson.

Han har hanterat snöplogen i 46 år, och just den här vintern är inget att hetsa upp sig över, resonerar han. Men den snörika vintern har genererat en hel del jobb...

– Snön som kom precis då vid Annandag jul var ju väldigt jobbig, jämfört med alla andra vintrar. Det var ju blötsnö först, sedan frös det, så det tog tre gånger så lång tid att köra.

Arbete både dag och natt
Hur mycket jobb kvällen och natten ger återstår att se. Marie Apelgrens kollegor startade redan på onsdagsmorgonen.

– Ja, några åkte ut redan vid 09-tiden i morse på E20. Förmodligen blir det arbete hela natten, och det ska ju bli blåsigt också så det driver igen. Vi kör nog hela natten, säger hon.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista