MARIESTAD

Prioriterar ej viltstängsel

Vägverket har valt att fokusera på annat än viltstängsel på den olycksdrabbade vägsträckan på E20 söder om Skara. Det säger Marita Karlsson på Vägverket i Mariestad.

– Viltstängsel sätts ofta upp när man bygger en väg i ny sträckning, men vägen fanns redan förut, säger Marita Karlsson.

Vägsträckan har fått kritik för att sakna viltstängsel, bland annat från flera jägare. Efter flera allvarliga viltolyckor de senaste månaderna kräver nu de lokala jägarna att Vägverket ska sätta upp viltstängsel och förhindra att fler olyckor sker.

– Inom jägarkåren har vi varit oroliga i flera år. Det här är ett känt viltstråk, säger Jan Eriksson som är medlem i Skara Jaktvårdskrets.

För några år sedan byggdes vägen mellan Vara och Skara om till 2+1-väg på flera ställen men eftersom det inte fanns viltstängsel innan, prioriterades inte ett nytt. Marita Karlsson på Vägverket ser viltolyckor som ett problem men menar också att det finns andra åtgärder som går före.

– De senaste åren har Vägverket prioriterat andra trafiksäkerhetsåtgärder. Att hindra mötesolyckor och att hindra att man kör ner i diken är exempel på detta, säger Marita Karlsson.

Efter flera allvarliga viltolyckor på sträckan den senaste tiden, en där en ung man skadades allvarligt, höjs nu röster för att Vägverket åtgärdar problemet. Men enligt Skara jaktvårdskrets som Sveriges Radio Skaraborg pratat med lovade Vägverket att bygga viltstängsel redan innan den nya vägen byggdes.

– Jag känner inte till att man har lovat det.

Hör jägarnas kritik:

Simon Lindmark
simon.lindmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista