Töreboda

Jägare spårade lo i Skaraborg

Under helgen har skogen varit full av jägare som inventerat rovdjurstammen i Skaraborg.

Gillis Persson är rovspårare från Länsstyrelsen, och en av dem som åkt runt för att bekräfta spåren, som främst kommer från lodjur.

– Vargen kan vi inte spåra över en helg så nu har vi bara spårat lodjur. Det vi gör är att säkra familjegrupper.

Fler i öster
När Radio Skaraborg träffade Gillis Persson befann han sig i Beateberg i Töreboda, där det finns det flera lodjur. Och det är främst i de östra delarna av Skaraborg som lodjuren befinner sig just nu.

– Det är Hökensås, Varvsberget och så här uppe i Töreboda som vi hittat spår. De rör sig inte så långt så länge det finns mat.

Slagit en råbock i natt
Lodjuret är ett mycket skyggt djur och Sveriges största kattdjur, den blir ungefär 70 cm hög, alltså inte mycket mindre än ett rådjur. Och just rådjur har stått på Beatebergslodjurens meny under natten.

– Vi uppskattar att de slagit den här råbocken under natten eftersom den fortfarande är varm.  Vi kan se att det är mer än ett djur som gjort det här, det ser vi på spåren. Det går inte att ta miste på att det handlar om en hel familjegrupp, berättar Gillis Persson.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista