Höjda taxor upprör synskadade

Planerna på höjda taxor för färdtjänst i Skaraborg upprör synskadade, som menar att de redan betalar ett högt pris för resor i jämförelse med andra resenärer.

Tidigare betalade färdtjänstresenärer i Skaraborg en vanlig kontantbiljett plus 50 procent. Det nya biljettpriset bygger istället på ett baspris, och en en extra taxa för varje kommun man passerar.

Synskadades Riksförbund har reagerat mot planerna på höjda taxor.

– Vi tycker att vi redan har ett så högt pris för färdtjänsten i förhållande till andra människor, så med det här påslaget är smärtgränsen nådd, säger Britt Artursson, ombudsman på SRF Skaraborg. 

Enkelresa höjs med sex kronor

En resa inom en kommun kostade tidigare 38 kronor, med det nya förslaget som Skaraborgs kommunalförbunds styrelse antog i fredags höjs det priset till 44 kronor.

Det tidigare maxbeloppet sattes vid resa genom fem kommuner eller fler. Nu går taket vid sju resor eller fler.

En viss prissänkning blir det i och för sig för resor genom tre eller fyra kommuner, men Britt Artursson menar att höjda priser slår hårt mot synskadade som måste åka färdtjänst kortare sträckor.

– Många av våra medlemmar är låginkomsttagare, och då är en sån här höjning väldigt kännbar, när man redan innan tycker att färdtjänsten är så pass dyr att man får ransonera om man ska åka eller inte.

"Ett ganska stort påslag"

Britt Artursson jämför med en vanlig resenär, som åker kollektivt till exempel till mataffären för att handla och åker hem igen inom två timmar.

– Då kostar det 16.50. För en person som har ett funktionshinder kostar det 44 kronor till affären och 44 kronor hem igen. Det är 88 kronor. Det är ett ganska stort påslag om man bara behöver köpa en liter mjölk eller lite bröd.

Samma taxa inte möjlig

Att färdtjänstresenärer skulle få samma taxa som andra resenärer är inte möjligt, eftersom det ingår viss extra service med färdtjänsten, enligt Tord Gustafsson, styrelseordförande i Skaraborgs kommunalförbund.

-- Det kan nog inte vara exakt lika. Man måste åka vissa bitar, man beställer innan, du måste komma exakt på tid, du har ingen tidtabell att gå på, säger han.

Innan förslaget om ny färdtjänsttaxa blir verklighet ska det godkännas av kommunernas fullmäktige.

FAKTA
Ny färdtjänsttaxa från 1 juni (enkel resa vuxen)
En resa inom en kommun höjs från 38 kronor till 44 kronor.
En resa inom två kommuner höjs från 75 kronor till 77 kronor.
En resa inom tre kommuner sänks från 113 till 110 kronor.
En resa inom fyra kommuner sänks från 150 till 143 kronor.
En resa inom fem kommuner höjs från 173 till 176 kronor.
En resa inom sex kommuner höjs från 173 till 209 kronor.
Resa inom 7 kommuner eller fler höjs från 173 till 213 kronor.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".