Snöröjare uppmanar fastighetsägare att röja innan det är för sent. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg.

Smält snö kan bli dödsfälla

Fastighetsägare borde röja sina tak tidigare. När snön samlas i stora mängder kan det rent av vara dödligt farligt att passera när solen smälter snön.

Även om många sköter sina tak säger plåtslagaren Johan Jondell i Lidköping att många hör av sig för sent för att få taken röjda.

– Det är så att många väntar till snön börjar smälta och då är det egentligen för sent. Det är dessutom lättare att röja undan snön medan den fortfarande är kall och lätt, säger Johan Jondell, som arbetar med snöröjning på tak.

Kan leda till dödsfall
Att få en fallande istapp på sig kan om det vill sig riktigt illa leda till allvarliga skador eller till och med dödsfall.

Det är fastighetsägarnas ansvar att se till att varken egendom eller personer blir skadade av att det rasar ner is eller snösjok från taken.

Spärra av
Det är även viktigt att tänka på säkerheten för förbipasserande när man avlägsnar snö från taken. Enligt Johan Jondell så räcker det inte med några pinnar och en skylt som varnar för snöras.

– Trottoaren måste spärras av ordentligt. Vi använder både staket och vakter när vi röjer.

Johan Jondell säger att fastighetsägarna måste vara uppmärksamma på sina tak.

– Man borde uppmana fastighetsägare att se över sina tak för det är direkt farligt när det rasar ner snösjok eller istappar.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".