Mariestad

Protester mot stängd vänthall

Beslutet att stänga vänthallen på Resecentrum i Mariestad har både väckt protester och bifall. För många i personalen var det en lättnad, samtidigt som resenärer är upprörda över beslutet.

Problemen med nedskräpning och stökighet inne i vänthallen har blivit ett stort problem, både för resenärer och för personalen.

– Det är en sista åtgärd för att få bukt med problemen vi haft med väntsalen, säger Camilla Holtet, affärsområdeschef för Västtrafik Skaraborg.

Inget nytt problem

Problemen med personer som berusade både har spytt eller urinerat är inte nya för i år. Men med kylan har den varma väntsalen blivit mer populär den här vintern.

Västtrafik har inga anställda i väntsalen utan hyr bara själva lokalen. Men för de anställda på Pressbyrån och resegodsavdelningen har stöket blivit ett arbetsmiljöproblem.

– Det har inte blivit en bra arbetsmiljö för de som arbetar, men det är naturligtvis inte en bra plats för våra resenärer heller.

Väntsalen kommer att hållas stängd tills vidare.

– Vi jobbar med kommunen, polisen och de andra hyresgästerna för att hitta problemen, säger Camilla Holtet.

Upprörda över beslutet att stänga

Beskedet att vänthallen hålls stängd i en månad var ingen glad nyhet för alla.

– Jag blev väldigt förvånad och tycker det är upprörande, för det ska finnas en vänthall. Det är för kallt att sitta ute för många som behöver få ta bussen, säger Sofia Skagerstam från Lugnås.

Erik Lexell, som driver Pressbyrån i ena änden av vänthallen, har länge haft en påfrestande arbetsmiljö.

– Folk kissar på sig och står och kissar utanför lokalerna och dricker alkohol. Jag tycker jättesynd om de här individerna, de behöver ju hjälp.

Han tycker att stängningen var nödvändig.

– Det känns som en lugnare arbetsmiljö för oss.

Många arga resenärer

Men Tomas Perkhed, som arbetar på avdelningen för bussgods håller inte med.

– Jag tycker det är idioti att stänga, för det är ju inte där problemet ligger. Det ligger hos kommunen. De måste ha någonstans att vara.

Han har mött många arga resenärer idag.

– Det är inga glada miner. Väldigt sura och griniga, så vi får ju ta mycket skit här.

Och även Sofia Skagerstam tycker att kommunen måste hitta en bättre lösning så att vänthallen kan användas.

– Det ska finnas en fungerande vänthall, tycker jag. Har inte de några funderingar på hur de ska lösa det, då kommer det ju vara likadant igen.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista