Tillgänglighetsrådet har bland annat jobbat med att få bort trösklar så det ska gå lättare att ta sig fram med rullstol. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
MARIESTAD

Råd för handikappade ifrågasätts

Mariestads kommun har bestämt att man ska avveckla tillgänglighetsrådet i dess nuvarande form. Avvecklingen sker samma år som hela Sverige ska vara tillgängligt för alla.

Agne Fröjdh från tillgänglighetsrådet kan räkna upp många exempel på vad rådet har jobbat med.

– Vi jobbar med att få bort trösklar i lokaler så det går lättare att ta sig fram med rullstol, att det är en bra ljudmiljö och inte en massa störande oljud som stör en hörselskadad, det ska vara bra belysning för den som har en synskada till exempel.

Räds kommunens förslag
Representanter från Mariestads kommun har i veckan haft ett möte med tillgänglighetsrådet och diskuterat avvecklingen. Kommunens förslag innebär bland annat att den sekreterartjänst på 13 procent som kommunen bistår med försvinner.

– Det förslaget tycker vi är lite skrämmande eftersom det ser ut som om kommunen kommer avsäga sig allt ansvar, säger Agne Fröjdh.

Han anser att det är fel av kommunen att inte satsa på tillgänglighetsrådet när alla offentliga platser i samhället ju ska vara anpassade för alla, oavsett funktionshinder, från och med i år.

– Det är ju meningen att alla enkelt åtgärdade hinder ska tas bort. Då gäller det verkligen att man satsar riktigt rejält det här året.

Positiv till förändring trots allt
Enligt tillgänglighetsrådet så är de tekniska och sociala förvaltningarna och kulturförvaltningen de som är bäst på att ta till sig deras råd. Däremot anser man att dialogen med till exempel barn- och utbildningsförvaltningen har fungerat dåligt.

Rådet är därför trots allt positiv till en förändring.

– Vi vill ju att vi ska kunna ha en bra dialog med tjänstemännen och att de ska lyssna på våra synpunkter och försöka att få det så som vi vill att det ska vara.

"Rådet fungerar inte"
Men kommunalrådet Ulla Göthager säger att det så kallade tillgänglighetsrådet inte längre fungerar.

– Både handikappföreningarnas representanter och politiker och tjänstemän har sagt att detta inte fungerar riktigt bra. Därav gör vi en översyn, säger Ulla Göthager.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".