Operans föreställningar ska göras mer tillgängliga. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
SKARABORG

Gratis operasändningar ska locka unga

Nu satsar Göteborgsoperan extra på att nå ut till unga med sina så kallade livesändningar.

Det är Mozarts opera Trollflöjten och dansföreställningen Törnrosa som kommer att filmas på operan och sedan sändas ut till olika orter i regionen. Och föreställningarna är helt gratis.

 – En livesändning bestämmer vi ju långt innan så vi kan lösa allt tekniskt, säger hon. Vi har ju kameror som står på plats i salongen och som klipper mellan de olika bilderna, för att göra det så intressant som möjligt för dem som sitter ute i regionen och tittar, säger Katarina Hydén som arbetar som uppdragskoordinator på GöteborgsOperan.

Hur länge är det som ni testat det här nu?

– Ja, det här är tredje året, men de två tidigare åren har varit rena testsändningar. Så det här är vår riktiga satsning med sändning till fem orter i regionen.

Sändningarna kommer att äga rum i Trollhättan, Uddevalla, Åmål, Falköping och Skövde. Katarina Hydén tror detta är ett bra sätt för att nå ut till nya målgrupper, som unga.

– Ja, det är en jättebra metod, att kunna sprida föreställningarna, både med turnéer och med livesändningar. Publiken ser hur stort och fantastiskt det som händer på scenen är, och nästa steg det är att komma hit.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".