Lidköping är den ort som har högst andel flerfamiljshus med postboxar. Foto: Anders Wiklund/SR Skaraborg.
LIDKÖPING

Flest postboxar i Lidköping

Allt fler flerfamiljshus går nu över till postboxar i entrén. Över 500 000 hushåll får i dag sin post i fastighetsboxar och de flesta är nöjda med det.

Det är nätverket Forum för Fastighetsboxar som står för siffrorna och låtit göra en intervjuundersökning bland de hushåll som har fastighetsbox. Bakom nätverket står de postutdelande företagen samt brevbärarfacken.

Lidköping är den ort som har högst andel flerfamiljshus med postboxar.

Snabbast i fjol på att byta från brevinkast i dörren till postbox i entrén var Växjö, följt av Sundsvall och med Göteborg på tredje plats. Stockholm hamnar sist på den listan.

I Stockholm protesterade en del fastighetsägare mot postboxarna men så småningom kom fastighetsägarna och Posten överens om att se över brevbärarnas arbetsmiljö. I första hand handlade det om att åtgärda för låga eller för höga brevinkast samtidigt som man marknadsför postboxen som ett alternativ.

Främsta argumentet bakom bytet från brevinkast i dörren till boxar i entrén är brevbärarnas arbetsmiljö. Ett annat är en tystare och säkrare boendemiljö när brevinkasten i dörren tagits bort.

Enligt intervjuundersökningen är åtta av tio mycket nöjda eller nöjda med att få sin post och reklam utdelad i postboxen och 65 procent rekommenderar dem som i dag inte har det att skaffa det. Totalt har 1 000 intervjuats under december i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".