Många vilda djur har svårt att hitta föda i den djupa snön. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Rådjur dör av näringsbrist

Många vilda djur har svårt att hitta mat genom den hårda skaren på snön. Redan nästa månad kan många rådjur dö, när fettreserver har tagit slut.

Många vilda djur har det svårt i det bistra vintervädret. Många kronhjortar och rådjur har svårt att få tag i mat under det djupa snötäcket.

– När snön går upp mot 40-50 cm slutar rådjuren sparka upp snön, de orkar inte med. Rådjuren dör helt enkelt. De blir undernärda och kan inte ta till sig den föda de får, säger jaktvårdskonsulent Erik-Ludvig Berggren.

Mata inte djuren
Många djur söker sig in i trädgårdar för att hitta mat. Erik-Ludvig Berggren varnar folk för att börja mata djuren i trädgården.

– Man ska inte utfodra några vilda djur i sina trädgårdar överhuvudtaget, utan det ska man överlåta på markjägare och jägare.

Många vilda djur lider
Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt, KFV, hjälper just nu många vilda djur i nöd.

– Generellt är det väldigt många djur som får stryk nu. Svanar och hägrar har till exempel svårt med isen och når inte ner till sin mat, säger Magnus Edelius, ordförande för KFV Riks.

Ewa Ohlsson
ewa.ohlsson@sr.se

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".