Sexbrott utomlands kan bedömas hemma

Nu vill försvaret ändra lagen så att svenska soldater utomlands ska kunna bli åtalade för sådant som räknas som brott i Sverige, även om lagen är annorlunda i det land de befinner sig i.

De 18 svenska yrkessoldater från K3 i Karlsborg som köpt sex i Tyskland i augusti kommer inte att åtalas eftersom det är lagligt att köpa sex i Tyskland, det kom försvarets jurist Gunnar Jonasson fram till. Soldaterna var inte heller i tjänst när de köpte sex.

Men nu vill försvaret ändra reglerna, så att soldater kan åtalas för sådant som är straffbart i Sverige, även om de begått handlingarna i länder där det är tillåtet.

Välkomnar förslaget
Carina Ohlsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Skaraborg och ordförande för Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbund, SKR, välkomnar förslaget.

– Det tycker jag är väldigt bra. Det stärker ju upp att man måste ta tag i frågan. Men det tar ändå inte ansvaret från dem som det gäller nu.

Hon tycker att det svenska försvaret tar de här frågorna på allvar, bland annat genom att utbilda soldater som ska göra utlandstjänstgöring i kvinnors situation i krigsländer, att man använder våldtäkter och sexuella övergrepp som ett vapen i krig.

"Handlar om trovärdighet"

Samtidigt understryker hon vikten av att soldaterna inser var gränsen går även som civila.

– Är det så att vi säger att det här måste vi vara med och bekämpa så handlar det ju också om trovärdighet. Att köpa sextjänster ser vi ju som ett sexuellt övergrepp, det är brottsligt i Sverige.


Sandra Falk är förtroendevald för Nätverket för värnpliktiga kvinnor i Enköping. Hon anser att de svenska soldater som köpt sex i Tyskland borde ha fått någon form av disciplinåtgärd.

– Soldater som åker ut på utlandstjänst utgör ju ändå en förebild för oss som förhoppningsvis ska bli soldater en dag. Och har man förebilder som beter sig på det här sättet så blir känslan att "okej, gör de så får väl vi också göra så". Så det tycker jag definitivt borde vara någon disciplinåtgärd.

Sylvia Dahlén
sylvia.dahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".