Fartyget är specialbyggt för att klara av Vänern. Foto: Sjöfartsverket.
VÄNERN

Isbrytare klyver Vänerns is

Isläget i Vänern just nu är sådant att den stora isbrytaren Ale behövs för att hålla vattnen öppna för sjöfarten.

Ale finns på plats i sjön sedan någon dag tillbaks och isen växer till hela tiden så länge det är köldgrader. Kristian Nordström som är andrestyrman på Ale säger att det ligger mycket is på Vänern.

– Beroende på vad vädret önskar kan vi komma att ligga kvar här ganska länge.

Tjock is ska brytas
 
Isbrytaren ser till att de stora farlederna hålls öppna så att fartygen kan komma till och från hamnarna med sin last - just nu ligger minst 35 centimeter istäcke i till exempel Kinneviken utanför Lidköping.

Ingen nytta för fiskarna
Men yrkesfiskarna på Skaraborgssidan av Vänern har ingen nytta av att de stora isbrytarna patrullerar sjön. För att få hjälp av isbrytare behövs särskilt tillstånd och det är dyrt säger Bo-Gunnar Blom som är yrkesfiskare sedan 25 år. I vanliga fall utgår han med sin båt från Brommösund. Men nu ligger isen tjock så långt ögat når, berättar han.

– Det är ett väldigt besvärligt isläge. Något fiske nu är inte att tänka på. Jag kan inte minnas när det var så senast, säger Bo-Gunnar Blom från Götene.

Jenny Josefsson
jenny.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".