Många förlorar jobbet när Scans verksamhet flyttas. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
SKARA

Halva slakteristyrkan måste sluta

255 personer sägs upp från Scans slakteri i Skara. Det står klart sedan förhandlingarna mellan företaget och facket har avslutats.

– Dels finns ett avtalsreglerat stöd för alla som drabbas för en sådan här situation. Det innebär att det finns ett stödpaket runt det. Sedan har vi även engagerat oss tillsammans med kommunen för att försöka hitta ny möjligheter för sysselsättningar, säger Lennart Klasson som är personal-direktör på Scan.

Förutom de 255 anställda som förlorar jobbet slutar ytterligare 10 personer i samband med pensionen. 96 personer får behålla jobbet, men omplaceras och får byta avdelning på Skaraanläggningen.

42 personer har tackat ja till erbjudande om att flytta med till Scans anläggningar i Linköping och Kristianstad. Totalt jobbar 600 personer i produktionen i Skara i dag.

– Det känns inte roligt med uppsägningarna men vi får jobba vidare och göra det bästa av situationen, säger  Livsmedelsfackets klubbordförande Mikael Lindkvist på Scan i Skara.

Thorbjörn Karlsson
thorbjorn.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".