Ungdomsdagen var välbesökt. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg
SKÖVDE

Helt okej söka jobb utomlands

Många arbetslösa ungdomar i Skövdeområdet kan tänka sig att arbeta utomlands. Det stod klart under den ungdomsdag som Arbetsförmedlingen arrangerade i Skövde på torsdagen.

Ungdomsdagen hade en internationell prägel och arrangemanget var välbesökt.

Under hela dagen hölls seminarium där ungdomar mellan 16 och 24 år har möjlighet att bland annat träffa arbetsförmedlare från Storbritannien eller få information om högre studier utomlands.

Hellre utlandsjobb än arbetslöshet
Och även om en del vill jobba i Sverige i framtiden så ser många ett tillfälligt jobb utomlands som ett steg i karriären för att slippa att gå arbetslös på hemmaplan.

Anna Karlsson är rådgivare för dem som vill ta sig utomlands för jobb eller studier och hon menar att det är mycket meriterande att ha jobbat i ett annat land.

– Nästan oavsett vad man jobbar med, så är det lite mer meriterande än om man hade varit kvar här. Det låter ju konstigt, men det bevisar ju väldigt mycket vem man är som person. Tar man ett jobb och vågar sticka iväg och har läst på och verkligen tar steget så säger det mycket om hur man är som människa.

Grannlandet i väster poppis
Ett land som är populärt bland svenskar att åka och jobba i är Norge, berättar Anna Karlsson.

– Svenska ungdomar är väldigt intressanta för servicejobb i Norge. Då menar jag butik, restaurang, hotell, säsongsjobb...

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".