Skaraborg får nya sjuksköterskor

Primärvården i Skaraborg kommer att tillföras 32 nya tjänster under detta år. Det har hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg beslutat. Politikerna hoppas på bättre tillgänglighet, kortare vårdköer och lördagsöppet på vårdcentralerna.
Pengarna har delats ut av regeringen och har tagits från försvaret och givits åt sjukvården. För Skaraborgs del handlar det om 17 miljoner kronor och de två lokala hälso- och sjukvårdsnämnderna fördelat. Främst handlar det om att öka antalet sjuksköterskor. 17,5 av de 32 tjänsterna är sjukskötersketjäntser. De resterande 15,25 tjänsterna tillsätts för att förstärka psykiatrin med fler psykologer, kuratorer och psykiatrisjuksköterskor som ska arbeta både med barn och vuxna. -Det har varit jobbigt med alla neddragningar. Att nu kunna ge tillbaka lite av det genom att satsa på primärvården är mycket roligt, säger Hans Aronsson (s), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i östra Skaraborg. I första hand ska tillgängligheten för personer med kroniska sjukdomar förbättras. Pengar ska också satsas på att förbättra möjligheterna att rekrytera läkare till vårdcentralerna i Skaraborg. Vårdcentralerna ska också korta sina vårdköer genom att under en period kunna ta emot planerade patieter på lördagarna. -Det tycker jag verkar spännande. Många har ju jobb som är svåra att vara borta ifrån. Då kan kanske lördagarna vara ett bra alternativ för dem, säger Lillwy Falk (c) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i västra Skaraborg. Fördelningen sker enligt nedan: Sjukskötersketjänser Antal tjänster Lidköping 5,5 Falköping 6,0 Mariestad 2,0 Skövde 4,0 Psykiari Antal tjänster Lidköping 3,5 Falköping 4,25 Mariestad 5,0 Skövde 2,5
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista