1 av 2
Träning ska ge Erik Johansson orken tillbaka. Foto: Jakob Hanberger/SR Skaraborg.
2 av 2
Erik Johansson från Tidaholm blev sjuk efter att ha blivit vaccinerad. Foto: Jakob Hanberger/SR Skaraborg.
Tidahom

Eriks sjukdom efter vaccin utreds

Läkemedelsverket har fått rapporter om 11 fall av den typ av förlamning som drabbade 29-årige Erik Johansson från Tidaholm efter att han tagit vaccin mot svininfluensa.

Nu ska liknande fall i Europa bedömas, innan det står klart om det var just vaccinsprutan som nästan tog Erik Johanssons liv. Sjukdomen kallas GBS - Guillain-Barrés syndrom, och slår oftast till vid vanliga infektioner. Ungefär 150 svenskar drabbas varje år av symptomen minskad känsel, svaghet och i de värsta fallen förlamning som lett till döden.

Räknat med fler
Nu finns alltså 11 fall med misstänkt koppling till vaccinet, varav tre i Västra Götaland. Läkemedelsverket hade faktiskt räknat med fler fall, säger enhetschefen Gunilla Sjölin-Forsberg.

– Det ligger fortfarande under det antal man normalt förväntat sig under den här tidsperioden.

Europeiska läkemedelsmyndigheten ska nu sammanställa alla fall, innan man kan fastställa ett eventuellt samband mellan vaccin och sjukdom.

– Man har sett ett samband med andra typer av vaccinationer, att det här kan utlösas. Därför har detta varit en reaktion som vi bevakat, säger Gunilla Sjölin Forsberg.

Tränar sig i form
Erik Johansson går till sjukgymnastiken i Tidaholm två, tre gånger i veckan. Han säger att han tappade fem kilo under de två veckor han låg förlamad och nedsövd i respirator. Träningen börjar ge resultat. Han blir långsamt starkare och när Radio Skaraborg träffar honom saknas bara känseln i fingertopparna och tårna.

Snart kan gå tillbaka till jobbet som servicetekniker på bilfirman i Falköping igen.

Börja jobba
– Den 1 mars börjar jag jobba. Vi får se hur det känns och hur det fungerar. Det ska bli väldigt skönt att komma igång igen. Man hoppas att allt går bra och att man orkar.

För Erik är det uppenbart att hans sjukdom har ett samband med vaccineringen.

– Man har både hört och läst om det. Det är inget nytt, det hände även i USA på 1970-talet. Jag tror helt klart det har ett samband med vaccineringen, säger Erik Johansson.

Jakob Hanberger

jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".