Svår situation för romer

Den svåra situationen för romer i Kosovo har uppmärksammats den senaste veckan. Lena Sanver från Trädet är ombud för många asylsökande romer och välkomnar att romerna nu själva protesterar.

I förra veckan höll avvisningshotade romer en manifestation utanför Migrationsverket i Göteborg, för att protestera mot avvisningar. 

Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg kallade nyligen avvisningarna av romer till Kosovo för en skandal.

Nästan uteslutande avslag

Lena Sanver kommer från Trädet, mellan Ulricehamn och Falköping, och jobbar med Länderkommittén för före detta Jugoslavien. Hon välkomnar att romerna själva har börjat organisera sig.

– Jag hoppas verkligen att människor förstår att det här är en grupp med människor som har skyddsbehov, som vi ska avvisa till en situation där de riskerar allvarlig förföljelse.

Lena Sanver har länge följt situationen för romer i före detta Jugoslavien. Hon är själv ombud för många asylsökande romer i deras asylprocesser, men konstaterar att det nästan uteslutande leder till avslag.

"Hopplös situation"

Rapporterna hon fortlöpande får från de romer hon har kontakt med som skickats tillbaka till Kosovo är nedslående.

- Situationen är totalt hopplös. De får ingen hjälp.

Lena Sanver riktar kraftig kritik mot Migrationsverket och Migrationsdomstolarna som hon menar väljer att bortse från rapporter från tunga instanser som FN:s flyktingorgan UNHCR, som visar att romer riskerar att utsättas för förföljelse i Kosovo.

Trots den kraftiga kritiken som Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg nu riktat mot avvisningarna av romer, så tror inte Lena Sanver att det kommer att leda till någon förändring i praktiken.

– Nej det blir väl som med UNHCR:s rapport nyligen. Den kommer väl att passera ganska obemärkt, gissar jag.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se