Mat är viktigt för att orka bygga en hästklinik. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg
GÖTENE

Ny hästklinik öppnar i mars

I Husaby på Kinnekulle byggs just nu en ny hästklinik som ska öppna första mars. Sjukbesöken ska gå snabbt och koncetrationen ligger på avancerade hältutredningar.

Henrik Nyberg, som har 25-års efarenhet från Hästsjukhuset i Skara, kommer tillsammans med sina tre veterinärkollegor att driva hästkliniken på Apelås gård i Husaby.

– Det finns få i det här området och vi kommer att koncentrera oss på är svåra hältutredningar, alltså hästar som är halta, säger Henrik Nyberg.

Kliniken kommer också erbjuda ultraljudsundersökningar, röntgen, allmänpraktik och endoskopi som man använder för att undersöka hästens luftvägar. Hästar som kräver komplicerade operationer kommer att bli remitterade till Skara. Däremot finns möjligheten till nedsövning och lättare kirurgiska ingrepp på plats i Husaby.

– Vi siktar in oss på hästar som är här en dag eller två. Vi ska kunna undersöka 15 till 20 hästar om dagen skulle jag tro.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista