Skövde

Kommun kritiseras för kränkning

Barn- och elevombudet kritiserar Skövde kommun för kränkningen av en elev, och kräver ett skadestånd på 123 000 kronor till eleven.

Eleven gick i sjunde klass år 2007 och det var då allt började. Han fick utstå systematiska kränkningar i form av glåpord. Han fick också ta emot slag och blev ofta knuffad av sina klasskamrater.

Vid ett tillfälle kastade de andra eleverna ut hans saker genom fönstret under en lektion. Läraren som var där ska, enligt pojken, inte ha gjort något för att förbättra situationen i klassrummet.

Bytte skola

Kränkningarna fortsatte tills eleven bytte skola under 2008.

Barn-och elevombudet riktar stark kritik mot Skövde kommun, som är huvudman för skolan, för att lärare och rektor inte har haft någon ordentlig handlingsplan.

Problemen ska dessutom ha varit kända hos elevens lärare under hela tiden pojken gick där. Föräldrarna var till exempel i kontakt med skolan under ett flertal tillfällen men inte heller det ledde till att situationen blev bättre.

Nu vill alltså barn-och elevombudet att Skövde kommun ska betala den före den utsatta eleven 123 000 kronor i skadestånd för att de inte gjorde tillräckligt för att få stopp på kränkningarna.

Skövde kommun har till den 8:e mars på sig att ange sin inställning till kravet.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se