Tusentals skadas inom hockeyn

Ny statistik visar att det är ganska farligt att spela ishockey. Varje år inträffar drygt 9 000 olyckor som är såpass allvarliga att spelarna måste föras till en akutmottagning.

 I Borås ishall smäller det i sargen nu på sportlovet, när hockeyspelande ungdomar passar på att träna lite extra under allmänhetens åkning. 

Att elitspelare i ishockey skadar sig hör vi om titt som tätt. När herrarnas OS-hockey nu dragit igång i Vancouver spelar Tre kronor till exempel utan Tomas Holmström, som skadat knäet. Och att räkna upp alla kroppsdelar som varit skadade på Peter Forsberg skulle ta en bra stund… 

Vill "trycka till" 
Men problemet med skador är också stort på lägre nivåer inom ishockeyn.

–  Man tänker alltid på det, för man vet ju sådana som skadat sig allvarligt, säger 17-åringe Johannes Hjelm som spelar i Borås HC: s J18 Elitlag.

– Om någon vänt ryggen till så kanske man inte trycker till det där lilla extra, just för att han kan skada sig. Eller om han står en meter ifrån sargen, då kanske man också håller igen lite, säger lagkamraten Mattias Hyttinen.

– Men man vill ju gärna trycka till lite extra, så det är svårt att bedöma faktiskt, fortsätter Johannes Hjelm.

Barn skadar nacken
Omkring 20 procent av dem som drabbas är barn som skadar huvud eller nacke, enligt statistik från Barnolycksfallsfonden.
Fredrik Andersson är tränare för ett av Borås HC: s juniorlag: 

– Det är ju ett stort problem för hockeyn om vi får mycket skador. Det är ju självklart eftersom vi förlorar våra spelare då, men vi gör så gott vi kan genom att prata med våra killar och teoretiskt gå igenom riskerna med dem.   

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se