SKARABORG

Dyra snöflingor över Skaraborg

Snön som fallit över Skaraborg under det senaste dygnet kostar kommunerna mycket pengar.

Varje snöröjningsekipage i Skaraborg kostar 500-700 kronor varje timma att hålla i gång.

Johan Persson som är snöröjare i centrala Skövde, hade en hel del snö att ta hand om på fredagsförmiddagen. Men trots arbetsbördan var han på bra snöröjarhumör.

– I dag går det bra, det är ingen fara. Det är lätt och fin snö så det är helt okej. Kommer det däremot två decimeter blötsnö, då är det inget kul!

SR Skaraborgs rundringning till flera kommuner i Skaraborg visar att alla just nu har fullt upp med att få bort snön från gatorna.

Plogar bort dyra snöflingor
I Skara och Götene samkörs snöröjningen och där är ungefär 32 ekipage ute och röjer cykelvägar och omkring 800 gator som finns i de båda kommunerna.

Den sammanlagda kostnaden blir ungefär 15 000 kronor i timman. Kommunerna räknar med att det senaste snöfallet kostar ungefär 150-170 000 kronor.

I Mariestad röjer man just nu snö för ungefär 5000 kronor i timman. Då är inga följdkostnader inräknade, som till exempel de patruller som fraktar bort snön. Förra gången Mariestads kommun räknade på kostnaderna kostade det 160 000 kronor i veckan.

Ännu mer snö på väg
Snöröjare Johan Persson tycker att Skövde kommun har gjort ett bra jobb med att få bort snövallarna, så att han kommer fram med sin maskin. Men frågan är vad SMHI:s klass två-varning för med sig...

– Nu har det gått bra, men de pratar ju om ett par decimeter snö i natt och då kan det bli lite besvärligt. Jag räknar med att jobba hela helgen. Det är bara att jobba på så gott man kan, mer kan jag inte göra! Fritid får man i vår...

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se