SKARABORG

Varning för snöoväder

SMHI har utfärdat en klass-2-varning inför fredagskvällen. Snö och frisk vind är att vänta!

En klass-två-varning betyder att det kan komma upp till 30 centimeter snö vilket tillsammans med frisk vind kan orsaka allvarliga drivbildningar på vägarna.

Arne Pettersson är tjänsteman i beredskap på Vägverket och han säger att man nu förbreder sig på en del snörelaterade bekymmer.

– Inför det här aviserade ovädret har vi haft kontakt med alla våra driftentreprenörer och uppmanat dem att sätta in alla tillgängliga resurser.

Krisorganisation igång
Vägverket startar också upp en krisorganisation i samband med snöovädret, berättar Arne Pettersson. Den innebär bland annat en utökad operativ ledning i Göteborg.

På Vägverket arbetar man alltså för fullt för att klara av nästa snöfall. Skaraborg kan få så mycket som upp till 30 centimeter nysnö, dessutom kommer det att blåsa en frisk nordostlig vind vilket medför drivbildning.

– Att det kommer att bli besvärligt väglag, det kan vi utgå ifrån. Det kommer att bli bekymmer, det är vi medvetna om, men vi sätter in så mycket resurser som överhuvud taget är möjligt.

Varnar trafikanter på vägen
Han höjer ett varningens finger till skaraborgarna.

– De som inte absolut nödvändigtvis måste ge sig ut i trafiken i morgon ska försöka hålla sig hemma! Och de som måste ge sig ut bör sänka hastigheten och hålla avstånd - jätteviktigt!

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista