LIDKÖPING

Brandutrustning till 7000 hem

Förra året var det mörkaste på sex år vad gäller personer som omkom i bränder. Januari i år är den värsta på tio år.

Försäkringsbolaget Dina försäkringar i Lidköping tar nu krafttag mot bränderna och erbjuder sina kunder och andra villaägare i Lidköping och Götene kommun ett brandförebyggande paket.

Utrustningen som villaägarna får består av en pulversläckare, en brandfilt och en brandvarnare i hopp om att antalet bränder ska minska.

Delas ut till 7000 hem
Utrustningen får villaägarna på ett villkor, och det är att de tar del av bolagets brandskyddsmaterial. Förhoppningen är att runt 7000 hushåll ska vilja ta emot utrustning och information, enligt Stefan Eriksson vd för Dina försäkringar Lidköpingsorten.

Förra året dog 118 personer i Sverige i bränder och det var den högsta siffran på sex år. Bara under januari 2010 omkom ytterligare 26 personer i hela landet. 

Kampanjen genomförs i samarbete med Brandskyddsföreningen i Skaraborg och utskicken till villaägarna börjar delas ut i nästa vecka.

Steg två kommer senare
Men hur man praktiskt gör när man använder en brandsläckare, det är inget som lärs ut i samband med kampanjen, säger Ove Skatt på Brandskyddsföreningen i Skaraborg. Det kanske blir nästa steg.

– Målsättningen är ju inte bara att ha brandsläckare, filt och brandvarnare hemma utan att också att kunna släcka branden som uppstår. Det har vi planer på med en hem- och fritidsutbildning. Vi får göra en utvärdering i vår, så får vi se.

Torbjörn Nilsson
torbjorn.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista